05:20 – 10 دسامبر 1403
دیپلماتهای ارشد سه کشور در پیامی هماهنگ که در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر شد، اعلام کردند که رهبران سیاسی بریتانیا، فرانسه و آلمان روز جمعه در ژنو با همتای ایرانی خود آقای غریب آبادی دیدار و گفتگو کردند. وضعیت ایران برنامه هسته ای، بحث تحریم ها، مسائل دوجانبه و وضعیت منطقه.
در ادامه این نامه آمده است: توافق کردیم در آینده نزدیک به مذاکرات دیپلماتیک ادامه دهیم.
ساعاتی پیش کاظم غریب آبادی معاون حقوقی وزیر کشورمان با انتشار پیامی در ایکس با همین موضوع نوشت: دور دیگری از مذاکرات با رهبران سیاسی فرانسه، آلمان و انگلیس برگزار شد. در این دیدار آخرین تحولات دوجانبه، منطقه ای و بین المللی به ویژه پرونده هسته ای و لغو تحریم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران قاطعانه به دنبال منافع مردم است، تصریح کرد: ما مسیر گفتگو و تعامل را ترجیح می دهیم. قرار شد مذاکرات دیپلماتیک در آینده نزدیک ادامه یابد.
هیئت جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه همچنین با انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا دیدار و درباره طیفی از مسائل دوجانبه و بین المللی گفت وگو کرد.
گفتوگوهای ایران و اروپا در ادامه نشستهایی است که اکتبر گذشته در حاشیه نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و دو طرف توافق کردند برای ادامه رایزنیها در ژنو دیدار کنند. این گفت وگوها در سایه تنش های غیرضروری که بر روابط ایران و اروپا سایه افکنده انجام شد و دو طرف در تلاش هستند تا از طریق مذاکره، تبادل نظر و شفاف سازی، الگویی برای کاهش اختلافات بیابند.
وزیر امور خارجه کشورمان، آقای عباس عراقچی، نشست ژنو را «توفان فکری» و فرصتی برای بررسی راه های برون رفت از شرایط کنونی توصیف کرد. در هر صورت ادعای بیاساس دخالت ایران در جنگ اوکراین، اقدامات جبرانی ایران در برجام، ادعای نگرانی غرب از تحولات هستهای ایران، تحریمهای جدید و تهدید اروپاییها برای فعالسازی مجدد تحریمها. سازوکار (بازگشت تحریم ها) (که در قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت مطرح شد)، مسائل منطقه ای و همچنین تاثیر تحولات آمریکا بر سیاست خارجی اروپا بخشی از بسیاری از عناصر و مولفه هایی است که روابط دو طرف را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. از این منظر، یافتن زبان مشترک کاری دشوار، به ویژه با توجه به تاریخ انقضای قطعنامه 2231 شورای امنیت در 1404 مهر.
پس از دیدار وی با طرف ایرانی در شبکه اجتماعی از سوی مقامات تهران، باید متوقف شود. او همچنین در بیانیه های مداخله جویانه ادعاهای حقوق بشر در مورد ایران را تکرار کرد.
غریب آبادی همچنین پاسخ داد: اتحادیه اروپا باید از گستاخی و بی مسئولیتی خود در قبال مسائل و چالش های این قاره و مسائل بین المللی دست بردارد و با دخالت دادن دیگران، مشکلات و اشتباهات خود از جمله در مناقشه اوکراین را افشا نکند. اروپا همچنین با توجه به رفتارهای همدست سه کشور اصلی خود، به ویژه در قبال نسل کشی غزه، هیچ موضع اخلاقی برای توصیه به دیگران در مورد حقوق بشر ندارد.
تبادل نامه ها نشان می دهد که اختلافات جدی است، اما هر دو طرف مایلند به دیپلماسی فرصتی برای غلبه بر وضعیت فعلی بدهند.
منبع: ایرنا